TimeCenter

Spa i begynnelsen

Här kan du söka efter ett populärt spa i Malmö Boka ditt spabesök snabbt och smidigt!
Malmö

Spa i begynnelsen

Det finns en belgisk kurkort, i en dalgång längs foten av bergskedjan Ardennerna, som heter just Spa. Man menar att detta var Europas första kurort och folk vallfärdade hit för att kurera ledvärk redan på 1300-talet! Ordet Spa kommer med största sannolikhet från denna ort. En annan teori kring uttrycket Spa är att det är en akronym, förmodligen snarare en backronym, för det latinska uttrycket "Salus per Aquam" ("Hälsa genom vatten"), men det är som sagt förmodligen en efterkonstruktion.

Definitionen av ett spa har ändrats ganska markant genom tiderna, från att ha handlat om bad i mineralrika naturkällor till dyra massagebehandlingar i luxuösa salonger. Det är därför inte helt lätt att med precision definiera ordet spa.

En anrik tradition

Det finns en ganska gedigen historia i Sverige när det kommer till spa. Bland de första spaanläggningarna i Sverige var Loka Brunn om öppnade upp sin verksamhet på tidigt 1700-tal. Hit reste, i första hand, den svenska societeten för avkoppling, kurbad och mingel med likasinnade. Vid denna tid hade europeiska spa:n redan lockat långväga gäster i ett par hundra år. Klassiska kurorter är Budapest, Bath och Baden-Baden - du har säkert själv hört talas om dessa.

Vattnet är den röda tråd som porlar genom alla olika typer av spaverksamheter - hur olika de än må vara. Dessutom har de i regel ett holistiskt fokus där all typ av hälsa räknas in: kroppslig, såväl som själslig. De fyra hörnstenarna, som man ofta talar om i spasammanhang idag, är: rörelse, vila, näring, beröring. En seriös spainrättningar involverar alla fyra.

Boka ett spa i Malmö!


 Om TimeCenter  
© 2018 TimeCenter